Tina räkor om de är frysta. Skala räkorna, lämna svansarna intakta. Om du använder träspett, blötlägg i vatten.
Koka upp russin och vatten i en liten kastrull. Ta bort från värmen och låt stå i 10 minuter. Dränera russinen, spara 1,2 dl vatten.
Häll över russinen och det sparade vattnet i en matberedare. Låt blanda tills du får en jämn blandning; ställ åt sidan.
Blanda russinblandningen, apelsinjuice, sojasås, asiatisk chilipasta, ingefära, salt och krossad rödpeppar i en liten skål. Spara hälften av såsen till servering.
Trä räkor, ananas, paprika och lök på 8 spettar, lämna 1 cm mellanrum mellan bitarna. Pensla räkorna med en del av den återstående russinsåsen.
Låt grillas över en grill på mellanhög värme i 3-4 minuter eller tills grönsakerna och räkorna är krispiga. Pensla på med russinblandingen under grillningen.
Servera med russinsås.